14-jarige jongen krijgt nieuwe neus uit 3D-printer

14-jarige jongen krijgt nieuwe neus uit 3D-printer

14-jarige jongen krijgt nieuwe neus uit 3D-printer
Artsen in de Verenigde Staten hebben met succes een neustransplantatie bij een 14-jarige jongen uitgevoerd. De neus die de jongen kreeg was gemaakt met behulp van de 3D-print-techniek. De operatie vond afgelopen jaar plaats in het New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai (NYEE) ziekenhuis.

Dallan Jennet, een 14-jarige jongen uit de Marshall Eilanden, een land dat ligt in de buurt van de evenaar in de Stille Oceaan, raakte op 9-jarige leeftijd ernstig gewond aan zijn gezicht nadat hij op een hoogspanningslijn was gevallen. De jongen hield aan het ongeluk meerdere littekens over en een gat in zijn neus. Na het ongeluk leefde de jongen vijf jaar lang in een zelf gekozen isolement. Dallan Jennet stopte zelfs met het volgen van onderwijs omdat de jongen bang was dat iedereen het zou nakijken.

Dat was tot Dr. Tal Dagan van het New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai ziekenhuis hoorde van het verhaal van Dallan Jennet tijdens een bezoek aan het eiland in 2014. Dagan was geïnteresseerd in het verhaal van de jongen. Zodra de arts de jongen had ontmoet, wist hij meteen wat hij moest doen: een nieuwe neus maken. Volgens de arts was de jongen behoorlijk depressief in wilde hij de arts niet aankijken tijdens hun ontmoeting.

Om een hem een zo natuurlijk mogelijk ogende neus te maken, maakte het team gebruik van voorbeeldmodellen gebaseerd op de neuzen van de familieleden van Dallan. Vervolgens werd er donor kraakbeen gebruikt om een neus te maken die lijkt op die van de gezinsleden.

Inmiddels heeft Dallan zijn nieuwe neus. De artsen zijn zo tevreden over het eindresultaat, dat ze in de toekomst op dezelfde manier gewonde soldaten wil helpen. Op dit moment gaat het heel erg goed met Dallan. Hij gaat weer terug naar school en hij heeft inmiddels een vriendin.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.