3D-geprint gereedschap ISS terug op aarde

3D-geprint gereedschap ISS terug op aarde

3D-geprint gereedschap ISS terug op aarde
Het gereedschap dat door de mensen van het internationale ruimtestation ISS is gemaakt met de 3D-printer, is terug gekomen op aarde voor inspectie. Onder anderen de 3D-geprinte moersleutel is naar de aarde terug gezonden met de SpaceX-capsule Dragon. Dit schrijft NASA op hun website.

In november van vorig jaar werd er voor het eerst 3D-geprint in de ruimte. Het was een test voor de astronauten om te kijken of er daad werkelijk in de ruimte kon worden geprint met een 3D-printer. Gereedschap en andere onderdelen voor het ruimtestation moesten kunnen worden geprint. Dat is ook gelukt tot op heden.

Het is mogelijk om bestanden naar het ruimtestation van ISS toe te sturen, om het vervolgens daar te laten 3D-printen. Vorig jaar had de bemanning van het ruimtestation een moersleutel nodig. Omdat nieuw materiaal naar het ruimte station enkele weken duurt, werd de moersleutel naar het ruimte station gemaild. Vervolgens werd in het ruimte station de moersleutel daadwerkelijk geprint. Deze moersleutel kun je nu ook zelf printen.

Voor toekomstige ruimtemissies is het van grootbelang dat er in de ruimte 3D-geprint kan worden. Zo hoeft er in het vervolg van nieuwe ruimtemissies minder gereedschap mee tijdens de lancering.

De eerste tests met 3D-prints in de ruimte liepen succesvol, maar op aarde zal intensiever worden gekeken naar het eindresultaat. Uit eerder onderzoek bleek dat de aanhechting van plastic lagen in de 3d-geprinte objecten in de ruimte sterker is dan van 3d-geprinte objecten die op aarde zijn gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.