3D-geprint masker verhoogt slaapcomfort van slaapapneu-patiënt?

3D-geprint masker verhoogt slaapcomfort van slaapapneu-patiënt

3D-geprint masker verhoogt slaapcomfort van slaapapneu-patiënt?
Door de uitvinding van 3D-printing, zijn ontwikkelingen in de medische sector in stroomversnelling geraakt. Zo ook op het gebied van slaapapneu. Voor patiënten met slaapapneu kan sinds kort een gepersonaliseerd Aerafit 3D-masker worden geprint op basis van een scan van het gezicht. Deze patiënten stoppen meerdere keren per nacht met ademhalen door een blokkade in hun luchtwegen. Het merendeel slaapt daarom met een CPAP-apparaat.

CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Dit apparaat blaast via een masker lucht onder verhoogde druk de luchtpijp in. Zo’n 50-60% van de patiënten stopt vroegtijdig met deze therapie vanwege discomfort. Dat kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat het fabrieksmasker luchtlekkage geeft, of omdat er drukplekken ontstaan op het gezicht. Het 3D-printing masker biedt hiervoor een oplossing. Dankzij dit nieuwe ambacht kan een volledig gepersonaliseerd masker worden vervaardigd met een perfecte pasvorm. Hierdoor is het masker lekvrij (tot 30cm H2O) en wordt de druk van het masker prettiger verdeeld over het gezicht.

3D-masker

In eerste instantie zijn deze 3D-maskers ontwikkeld voor patiënten die beademd worden. In de ontwikkelfase zijn deze maskers in samenwerking met het Centrum voor Thuisbeademing Utrecht uitvoerig klinisch getest met een uitstekend resultaat. De gebruikerservaringen met het 3D-geprinte masker bij deze patiënten zijn dermate positief dat al snel de vraag kwam naar eenzelfde masker voor CPAP-gebruikers.

Het masker is vooral bedoeld voor mensen die een hoger slaapcomfort wensen, of die met de standaardmaskers een zekere mate van lekkage blijven houden. Meer informatie over het Aerafit 3D-geprinte masker is te vinden op de webshop van VIVISOL.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.