3D-geprint oor kan een echt oor vervangen

3D-geprint oor kan een echt oor vervangen

3D-geprint oor kan een echt oor vervangen
Een oor dat is gemaakt met een 3D-printer en die een echt oor zal vervangen? Het klikt onwerkelijk, maar toch zal dit in de toekomst mogelijk kunnen zijn. Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om structuren van levende cellen te 3D-printen die groot en sterk genoeg zijn om menselijk weefsel te kunnen vervangen.

De 3D-printer, ook wel bioprinter, is volgens Amerikaanse wetenschappers al eens gebruikt om oor- bot- en spierstructuren te 3D-printen die vervolgens bij mensen geïmplementeerd kunnen worden. Dat schrijven de wetenschappers inNature Biotechnology.

De bioprinter werkt op dezelfde manier als de 3D-printers die we kennen: een printkop print laagje voor laagje materiaal op elkaar in een bepaald patroon. Het materiaal wat met deze printer wordt gebruikt is hydogel, een op water gebaseerde oplossing waarin menselijke cellen zijn verwerkt.

Twee spuitkoppen

De 3D-printer werkt met twee spuitkoppen waaruit afwisselend hydrogel en andere biologisch afbreekbare materialen komen die het 3D-geprinte weefsel structuur geven en het sterker maakt. Als de ondersteunende materialen op zijn gelost en het weefsel volgroeid is kan het in principe geïmplanteerd worden.

De wetenschappers hebben de implantaten eerst op ratten en muizen getest. De resultaten hiervan zijn volgens de onderzoekers veelbelovend. Uit onderzoek is gebleken dat een geïmplanteerd oor er hetzelfde uit zag als toen het twee maanden geleden werd geïmplanteerd bij muizen. En er was voldoende kraakbeenweefsel gegroeid. Wanneer er voor het eerst een oor wordt geïmplanteerd bij een mens, is nog niet bekend.

Foto: Wake Forest Institute for Regenerative Medicine

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.