3D-geprinte robotbloemen kunnen bijen redden

3D-geprinte robotbloemen kunnen bijen redden

3D-geprinte robotbloemen kunnen bijen redden
Een kunstenaar uit Australië heeft een nieuw idee bedacht voor het redden van de afnemende bijenpopulatie. Het project genaamd “Synthetic Polleniser,” is gebaseerd op 3D-geprinte robotbloemen en kunstmatige bestuiving om bijen aan te moedigen om te broeden. Over de hele wereld neemt de bijenpopulatie af. Oorzaken zijn onder andere klimaatverandering maar ook het gebruik van landbouwgif zorgt voor afname van bijen. Het verdwijnen van bijen heeft effect op ons voedsel.

Ruim driekwart van onze landbouwproducten is namelijk afhankelijk van bestuivers. Dan gaat het over fruit, groente, koffie, cacao, noten en plantaardige olie. Gelukkig komen veel mensen en organisaties met ideeën om de vliegende insecten te beschermen, die een cruciale rol spelen in bestuiving over de hele wereld. De Australische Michael Candy is een van deze mensen die een manier heeft bedacht om bijen te laten bestuiven (en zich laten voortplanten).

Vitaal onderdeel ecosysteem

“Bijen zijn een vitaal onderdeel van ons ecosysteem; Ik heb het gevoel dat iedereen de tijd moet nemen om deze harde werkers te leren kennen die onze planten en gewassen bestoven, “legt de kunstenaar uit aan Dezeen. Het project maakt gebruik van robotachtige bloemen die gemaakt zijn met behulp van een 3D-printer. De 3D-geprinte bloemen zijn uitgerust met zowel stuifmeel als nectar. Het is de bedoeling om de geprinte bloemen tussen echte planten te worden geplaatst om zo bijen aan te trekken en ze te bestuiven.

3D-geprinte robotbloemen kunnen bijen redden
De 3D-geprinte bloemen integreren zelfs een kunstmatige meeldraad (het voortplantingsorgaan van een bloem) en op koolzaad geïnspireerde bloemblaadjes die zijn ontworpen om de bijen naar binnen te trekken. Een nectaroplossing wordt via een reeks motoren naar het oppervlak van de 3D-geprinte bloem gebracht. De bijen laten bestuiven met de kunstbloemen was niet zo eenvoudig om te doen. Volgens Candy vergde het veel tijd met vallen en opstaan: “Het heeft jaren geduurd om met succes coax-bijen te laten landen op de synthetische pollenisers,” zei hij.

Silence of the Bees

In Nederland is dit jaar het project Silence of the Bees. Het project Silence of the Bees wil de stilte rond de massale bijensterfte doorbreken met beeld, taal, muziek, kunst, cultuur eten en lezingen. Zo wordt het publiek betrokken bij het wel en wee van bijen. Grote publiekstrekker is het Oratorio, een levensgroot sculptuur waarin je wordt ondergedompeld in door bijen gegenereerde muziek. Silence of the Bees is een project van Leeuwarden Fryslan Culturele Hoofdstad 2018.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.