3D-print maakt beter kraakbeenherstel mogelijk

3D-print maakt beter kraakbeenherstel mogelijk

3D-print maakt beter kraakbeenherstel mogelijk
Het UMC in Utrecht heeft een gel ontwikkeld die met een 3D-printer kraakbeenweefsel kan nabootsen om zo kapotte gewrichten te herstellen.

Een internationaal team onderzoekers onder leiding van het UMC gebruikt daarvoor zogenaamde hydrogels. Daarvan worden onder meer ook winegums, pudding en zachte contactlenzen gemaakt. In de geneeskunde kan een hydrogel als drager dienen voor cellen om gewrichtskraakbeen te herstellen.

Met 3D-printtechnologie wisten de wetenschappers een netwerk van dunne vezels te printen waarmee ze de gel verstevigden. Het nieuwe materiaal blijkt vergelijkbare eigenschappen te hebben als kraakbeen in een gewricht. ,,Op termijn kunnen zo misschien grotere delen van een gewricht, zoals in de knie of de heup, gerepareerd worden met de huidige technieken”, zegt Jos Malda, universitair hoofddocent bij de Universiteit Utrecht en het UMC.

Dankzij de 3D-printtechnologie kan ook de originele vorm van het gewricht geconstrueerd worden.” De resultaten van het onderzoek verschijnen in het tijdschrift Nature Communications.

(bron: Algemeen Dagblad)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.