3D-printen helpt blinde mensen kunst ervaren

3D-printen helpt blinden kunst ervaren

3D-printen helpt blinde mensen kunst ervaren
Mensen die slechtziend zijn of zelfs helemaal blind, zul je niet zo snel treffen in een museum. Mensen met deze beperkingen kunnen de kunst niet ervaren en mogen vanwege de regelgeving de kunst in een museum ook niet aanraken.

Maar hoe kun je mensen die slechtziend zijn of helemaal blind toch kunst laten ervaren? Daar heeft een museum in de Spaanse hoofdstad Madrid een oplossing voor gevonden. In het Museo del Prado kunnen slechtzienden en blinden wel kunst ervaren door het aan te mogen raken.

Voor de tentoonstelling Het aanraken van Prado zijn zes schilderijen 3D-geprint die door iedereen mag worden aangeraakt. De collectie van de 3D-geprinte schilderijen omvat onder anderen het schilderrij De Edelman met zijn hand op zijn borst door El Greco, de Parasol van Goya en De Triomf van Bacchus door Velazquez.

Om de schilderijen te kunnen printen met een 3D-printer, werd van elk schilderij een foto gemaakt. Vervolgens werden de foto’s 3D-geprint. Dit gebeurde met een zogenaamde Didú techniek. Deze techniek is ontwikkeld dor het Spaanse bedrijf Estudios Durero, S.L uit Zamudio, Biscay. De techniek is om van iets plat – de foto’s – om te zetten in iets van textuur.

Het gehele productieproces van de schilderijen duur 52 uur per schilderij. Het 3D-printen van één schilderij duurt 40 uur en nog eens 12 wordt er gebruikt om een chemische stof toe te passen op het schilderij om extra volume te geven.


De tekst naast de schilderijen zijn geschreven in braille zodat blinde mensen de tekst bij het schilderij kunnen lezen. Mensen die niet slechtziend of blind zijn, kunnen ook van deze tentoonstelling genieten. Dit kunnen ze doen door het dragen van een verduisterde bril en het gebruik maken van een audio-gids.

De tentoonstelling duurt nog tot zondag 28 juni in Museo del Prado in Madrid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.