3D-printen helpt museum bij reparatie stoel Marie Antoinette

Victoria and Albert Museum
Het toepassen van 3D-printen heeft een belangrijke rol gespeeld bij de reparatie van een museum top stuk in Londen. Zoe Allen en Phil James van het Victoria and Albert Museum (V&A) in Londen moesten een stoel repareren die ooit toebehoorde aan Marie Antoinette, de laatste koningin van Frankrijk.

De stoel zal worden tentoongesteld tijdens de tentoonstelling Het Europa van 1600 tot 1800, dat later dit jaar gehouden zal worden in het V&A in Londen. De stoel is in het verdelen vaker gereassureerd en gemeubileerd. De meeste recente was in de jaren zeventig van vorige eeuw. De stoel is toen opnieuw gestoffeerd en geschilderd.

De stoel is onderdeel van een groot pakket van luxe meubilair dat in 1788 werd gemaakt, slechts één jaar voor de Franse revolutie. De stoelen werden gemaakt door Jean-Baptiste-Claude Sené en geschilderd door Louis-François Chatard. De stoelen dragen een stempel van de beide makers. En bij zo’n stempel is het mis gegaan. Doordat de stoel (te)grondig werd gerepareerd, brak er een stukje van de stempel af. Zie onderstaande foto.

stoel-marie-antoinette-3d-printen1
Omdat het embleem op de stoel met de hand gemaakt is, was het onmogelijk om het embleem weer als origineel te laten lijken. Maar dankzij het gebruik van een 3D-printer is het gelukt om de stoel weer als “nieuw” te laten lijken.

Er werd een kopie van het originele stukje wat nog wel aan de stoel zat gemaakt. Vervolgens werd dat stukje in gescand, in spiegelbeeld gelegd en vervolgens werd het uit geprint met een 3D-printer. Daarna werd het aan de stoel vast gezet en werd het overgeschilderd naar de originele kleur.


stoel-marie-antoinette-3d-printen2
stoel-marie-antoinette-3d-printen3

Foto’s stoel: Zoe Allen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.