3D-printen kan schadelijk voor de gezondheid zijn

3D-printen kan schadelijk voor de gezondheid zijn

3D-printen kan schadelijk voor de gezondheid zijn
3D-printen blijkt schadelijker voor de gezondheid te zijn dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Illinois Institute of Technology en The University of Texas. Bijna drie jaar geleden deden beide instituten onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van 3D-printen. Toentertijd kwam na voren dat de stoffen die vrij kwamen bij het 3D-printen, schadelijk kon zijn voor de gezondheid.

Maar echt harde bewijzen dat 3D-printen schadelijk kan zijn voor de gezondheid, hadden de onderzoekers niet. Diezelfde onderzoekers hebben opnieuw onderzoek gedaan naar de effecten van 3D-printen en gezondheidsrisico’s. En wat blijkt? 3D-printen is inderdaad schadelijker voor de gezondheid dan men eerder vermoede.

Maar volgens de onderzoekers is er niet meteen reden tot paniek. De schadelijkheid van het 3D-printen ontstaat pas op het moment dat iemand heel intensief aan het printen is en in een omgeving zit waar niet goed wordt geventileerd.

Onderzoek

De onderzoekers hadden verschillende soorten filamenten getest. ABS, HIPS, PLA, TGlase, nylon, PCTPE, laybrick en laywood werden uitvoerig onderzocht. Uit het onderzoek kwam naar voren dat tijdens het printproces verschillende schadelijke stoffen vrij kwamen. Dit ging om ultra fijne stofjes.

Deze ultra fijne stofjes kwamen vrij bij de filamenten HIPS, nylon, PCTPE, laybrick en laywood. Maar ook bij ABS kwam deze vrij. Uit het onderzoek is ook gebleken dat ABS het meest schadelijk is voor de gezondheid als je er intensief mee print. PLA is daarin tegen “schoner” dan eerder werd gedacht. PLA is het beste filament om mee te printen. De meeste consumenten 3D-printers printen met PLA.A ls je met PLA print in een schone en goed geventileerde ruimte is er niets aan de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.