3D-printen maakt kunst ‘zichtbaar’ voor blinden

3D-printen maakt kunst ‘zichtbaar’ voor blinden

3D-printen maakt kunst ‘zichtbaar’ voor blinden
Dankzij het Amerikaanse bedrijf 3DPhotoworks kunnen blinden en slechtzienden schilderijen van beroemde kunstenaars eindelijk ‘zien’. Hoe ziet Da Vinci’s Mona Lisa eruit? Of Van Goghs Portret van Dr. Gachet? Het zijn wereldberoemde werken die we allemaal kennen. Toch? Voor veel blinden en slechtzienden ligt dan anders. Zij kunnen de werken niet zien en de stukken aanraken is vaak uit den boze. Kunst echt leren kennen kunnen deze mensen vaak niet.

Kunst: niets anders dan woorden

Dat gold ook voor een van de oprichters van 3DPhotoworks. Romeo Edmead verloor op zijn tweede zijn zicht. Sinds zijn schooltijd, leerde hij over allerlei beroemde kunstenaars en hun werken, maar echt een voorstelling maken van de schilderijen kon hij niet. Onlangs startte Edmead samen met voormalig fotograaf John Olson een nieuw project om hierin verandering te brengen.

3D-print van beroemde schilderijen

De mannen ontwikkelden het volgende proces. Op een computer wordt een digitaal 2D-beeld van een kunstwerk omgezet in 3D-data. Die gegevens worden verstuurd naar een 3D-printer die vervolgens de afbeelding in reliëf uitprint. Om te kijken of de gelaagdheid van het object wel klopt met de geschilderde diepte van de kunstwerken, wordt een afbeelding van het schilderij in een dunne laag en in kleur als het ware over het 3D-werk gelegd. Om de sensatie compleet te maken, hebben Edmead en Olson er ook voor gezorgd dat in de werken sensoren zitten verwerkt die bij aanraking zorgen voor audio-uitleg over het schilderij in kwestie.

Dure 3D-kunst

Het omzetten van schilderijen in 3D is helaas niet erg goedkoop. 3DPhotoworks spendeert duizenden euro’s per object om deze goed uit te kunnen werken. Olson probeert door middel van donaties de benodigde 460.000 euro te verzamelen om het project succesvol en groter voor te kunnen zetten. Als donateur kun je tussen de 2.750 en 9.100 euro zelf een 3D-kunstwerk aanschaffen. Het is dan weliswaar niet het echte werk dat aan je muur hangt, maar het is wel voor een goed doel. (Bron:National Geographic)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.