3D-printen oplossing voor hernia-patiënten

3D-printen oplossing voor hernia-patiënten

3D-printen oplossing voor hernia-patiënten
Sinds mei dit jaar is het voor mensen met een hernia mogelijk om een 3D-geprint implantaat te krijgen met de eigenschappen van een botstructuur: De Nek cage. Het 3D-geprinte implantaat verlicht de pijnklachten van patiënten en zij zijn er dan ook erg blij mee.

Inmiddels zijn er in Nederland al 12 patiënten op deze manier geopereerd. Gerald Hofste is zo’n patiënt. “Bij mij werd een hernia geconstateerd en ik schrok me rot. In juni ben ik geopereerd, ik was dus één van de eersten bij wie de techniek werd toegepast. En nu heb ik nauwelijks pijn meer. Ik heb er enorm veel baat bij.”

Voorheen kregen hernia-patiënten standaard plastic wervelschijfjes, die in een paar standaardmaten beschikbaar waren. Het voordeel van de 3D-geprinte titanium schijfjes is dat ze nu op maat gemaakt kunnen worden. Bijkomend voordeel is dat de plaatjes van titanium ook beter worden verdragen door het lichaam.

Opmars

3D geprinte titanium implantaten beginnen aan hun opmars binnen de wervelkolomchirurgie. Het 3-D printen van titaniumpoeder maakt het mogelijk om de botstructuur van de wervel na te bootsen en de anatomische kenmerken van het geopereerde niveau te waarborgen waardoor het implantaat beter past.

De techniek is uniek en wordt alleen in Zuid-Afrika en Nederland toegepast. Patiënten in Nederland kunnen terecht bij het Medisch Centrum Twente en Medisch Centrum Haaglanden.

(bron: Hart van Nederland)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.