3D-printen we straks onze eigen kleding

3D-printen we straks onze eigen kleding?

3D-printen we straks onze eigen kleding
Het 3D-printen van kleding is niet nieuw binnen de modewereld. Tal van bedrijfjes experimenteren momenteel met het 3D-printen van kleding. Consumenten kunnen op dit moment nog niet hun eigen kleding 3D-printen, maar volgens een designer komt daar vrij snel verandering in.

Het zou zomaar kunnen dat je over een aantal jaar op vakantie gaat met een koffer zonder kleding en dat je op plaats van bestemming je kleding op maat 3D-print. Als je kijkt naar het werk van modestudente Danit Peleg uit Israel, dan kun je zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van het 3D-printen van kleding.

De modestudente heeft haar gehele collectie gemaakt dankzij 3D-printen. Peleg is overigens niet de eerste ontwerpster die gebruik maakt van de 3D-print techniek. De Nederlandse Iris van Herpen heeft namelijk ook haar gehele collectie gemaakt dankzij de 3D-printer.

Het verschil tussen de 3D-geprinte kleding van Peleg en die van Van Herpen, is dat sommige kledingstukken door Peleg met een kleine 3D-printer gemaakt zijn. Hierdoor kunnen consumenten in de toekomst straks ook hun eigen kleding printen op hun eigen 3D-printer.

Verder is de 3D-geprinte kleding van Peleg draagbaar in vergelijking tot andere 3D-geprinte kledingstukken. Peleg maakt hiervoor gebruik van speciaal flexibel filament. FilaFlex. Wel kleven er enkele nadelen aan het 3D-printen van kledingstukken.

Zo blijkt dat sommige kledingstukken die Peleg printte meer dan 220 uur(!) in beslag nam. Daarnaast zijn de kosten van het filament redelijk hoog. Zo’n €70. De aanschaf van een 3D-printer ligt rond de €1700. Een 3D-printer huren zou rond de €250 per week kosten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.