3D-printen zonder laagjes bouwen

3D-printen zonder laagjes bouwen

3D-printen zonder laagjes bouwen
3D-printen heeft al de naam om snel te zijn, maar Amerikaanse ingenieurs willen daar nog een schepje bovenop doen. Ze hebben een techniek bedacht waarbij een laser in één keer in een doorzichtige hars een driedimensionale vorm belicht, zodat het materiaal uithardt. Dit levert direct een 3D-voorwerp op, zonder laagjes op elkaar te hoeven printen.

De basis van deze techniek is een driedimensionaal beeld van het gewenste voorwerp; de onderzoekers noemen het zelf een hologram. Op basis van dit beeld richten ze vanuit drie verschillende richtingen drie krachtige lasers in een speciale vloeibare hars (het bouwmateriaal). Doordat de laser elkaar op bepaalde plekken overlappen, is de intensiteit daar maximaal, wat lokaal het uitharden van de hars in gang zet.

De lasers blijven 10 s aan, waarna de onderzoekers de overblijvende vloeistof laten weglopen. Wat overblijft is een hard voorwerp, dat als het ware een ‘afgietsel’ is van het digitale beeld waarmee de makers begonnen waren. Tot nu toe heeft het team met hun nieuwe techniek balken geprint, plaatjes, stutten onder verschillende hoeken, roosters en gekromde voorwerpen. Lees het hele artikel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.