3D-printer als hulpmiddel tegen kanker

3D-printer als hulpmiddel tegen kanker

 3D-printer als hulpmiddel tegen kanker
Frankrijk is het land dat we kennen van het stokbrood onder de arm, het land waar mensen geen vrije dagen op willen geven, het land dat traag beweegt. Maar er is ook een ander Frankrijk. Een progressief, liberaal land. En dat is het Frankrijk waar Europaverslaggever Jesse Pinster deze week naar op zoek gaat. Vandaag: een heel bijzondere 3D-printer.

Eén vijfhonderdste van de breedte van een haar. 1/500 ja. Zo groot zijn de prints die uit de Microlight 3D-printer kunnen komen. Het plan is om hiermee vormen van cellen uit te gaan printen, om daar allerlei testen mee uit te kunnen voeren. Je kunt bijvoorbeeld exact dezelfde tumor heel vaak uitprinten, om bij iedere tumor een ander medicijn uit te proberen. Zo kun je er eenvoudig achter te komen welk medicijn het best werkt. Zoals Denis Barbier, CEO van Microlight, het zelf omschreef: ‘Het is nu nog vaak schieten met een kanon op een tumor, straks kunnen we heel precies aanwijzen wat wel en niet werkt.’

Onze verslaggever was niet de enige gast die dag. Barbier legde de werking van zijn uitvinding ook uit aan niemand minder dan Olivier Veran, de man die presidentskandidaat Macron adviseert over de gezondheidszorg. Zijn naam wordt ook al genoemd als de mogelijke toekomstige ministre de la santé. Al wil hij daar zelf niks over zeggen. Hij kijkt geïnteresseerd toe, want hij is zelf ook neuroloog.

(Bron: BNR)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.