3D-printer creëert complexe biologische weefsels

3D-printer creëert complexe biologische weefsels

3D-printer creëert complexe biologische weefsels
Een bio-ingenieur aan de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA) heeft een aangepaste 3D-printtechniek ontwikkeld waarmee complexe biologische weefsels uit meerdere materialen kunnen worden opgebouwd. Het proces zou uiteindelijk kunnen worden gebruikt om kunstmatige weefsels te printen voor gebruik bij transplantaties en andere operaties.

UCLA professor Ali Khademhossein, bedenker van de techniek, zei: : “Weefsels zijn complexe structuren dus om kunstmatige versies van hen die goed functioneren te construeren, moeten we hun complexiteit opnieuw creëren. Onze nieuwe aanpak biedt een manier om complexe biocompatibele structuren te bouwen die gemaakt zijn van verschillende materialen. “

De techniek maakt gebruik van stereolithografie, een op licht gebaseerde vorm van 3D-printtechnologie. De op maat gemaakte 3D-printer van Khademhosseini heeft twee belangrijke componenten. De eerste is een op maat gemaakte microfluïdische chip met meerdere inlaten die elk een ander materiaal kunnen ‘printen’. De tweede is een digitale microspiegel die bestaat uit meer dan een miljoen kleine spiegels, elk onafhankelijk bewegend.

Hydrogels

Verschillende soorten hydrogels kunnen door de printer worden gevoerd om scaffolds te maken waar de weefsels in kunnen groeien. De microspiegels lichten licht op het afdrukoppervlak en de verlichte gebieden geven de omtrek van het 3D-object aan dat wordt afgedrukt.

Het licht triggert ook moleculaire bindingen om zich in de materialen te vormen, waardoor de gels in een vast materiaal gaan zitten. Terwijl het 3D-object wordt afgedrukt, veranderen de spiegels het lichtpatroon om de vorm van elke nieuwe laag aan te geven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.