3D-printer print tien onderdelen tegelijk

3D-printer print tien onderdelen tegelijk

3D-printer print tien onderdelen tegelijk
Er zijn vandaag de dag 3D-printers op de markt die meerdere onderdelen tegelijkertijd kunnen printen. Dit zijn vaak relatief dure 3D-printers. Een 3D-printer die meerdere onderdelen kan printen kost snel rond de $150000. Onderzoekers zijn er echter in geslaagd een exemplaar te ontwikkelen voor minder dan $7000 aan componentkosten.

De slimme 3D-printer die de naam MultiFab heeft meegekregen, is in staat om maar liefst tien verschillende onderdelen tegenlijk te printen. De MultiFab is bovendien een combinatie van een printer en een scanner waardoor de printer objecten kan herkennen en daaromheen nieuwe materialen printen. Daarnaast kan met de printer verschillende materialen tegenlijk worden geprint.

De MultiFab 3D-printer is ontwikkeld door een team van MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory. De ontwikkelaars van de 3D-printer zien de MultiFab als een grote vooruitgang in het 3D-printen.

Hoe de MultiFab 3D-printer werkt: Er wordt gebruik gemaakt van meerdere piëzo-elektrische printkoppen van 2D-printers die speciaal voor 3D-printen zijn gemaakt en zo zijn aangepast dat ze lichtgevoeligen materialen kunnen spuiten op een bouwplatform of op reeds geprinte lagen van een object.

Het materiaal wordt net zoals bij een SLA 3D-printer uitgehard door UV-licht terwijl het wordt gespoten. De constructie van de printer is gebaseerd op een modulaire bouwstijl die het mogelijk maakt om componenten heel snel te verwisselen.

De onderzoekers van MIT hebben al verschillende objecten geprint die uit verschillende materialen bestaan. Een voorbeeld is het maken van een LED-lampje waarbij de lens direct op de LED kan worden geprint.

De printer is nu nog alleen nu staat polymeren (molecuul dat bestaat uit een sequentie van meerdere identieke of soortgelijke delen die aan elkaar zijn gekoppeld.) te printen, maar de onderzoekers zien mogelijkheden die beperking weg te weren. Zij demonstreerden de MultiFab op de SIGGRAPH conferentie half augustus in Los Angeles.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.