3D-printing redt leven baby Jasmijn

3D-printing redt leven baby Jasmijn

3D-printing redt leven baby Jasmijn
Een Nederlandse baby met een complexe hartafwijking heeft haar leven te danken aan het gebruik van geprint 3D-model van haar hartje.

De Nederlandse Jasmijn werd deze zomer geboren met een gat tussen haar beide hartkamers. Een operatie was nodig om dat gat dicht te maken. Voor de operatie maakten de artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum gebruik van een geprint model van haar hartje. Daardoor ging in de operatiekamer geen kostbare tijd verloren.

Dankzij het 3D-model dat in Spanje werd geprint konden de artsen direct duidelijkheid krijgen hoe ze het beste konden handelen. ,,Hiermee zag ik in één oogopslag dat het mogelijk was om een normaal hart met twee kamers te maken”, aldus kinderhartchirurg prof. Mark Hazekamp.

Het hartje van nog geen 3,5 centimeter werd geprint op basis van een CT-scan. ,,Voorheen hadden we alleen echo of de afzonderlijke plaatjes van een CT-scan om de situatie te beoordelen, maar een 3D-model benadert de werkelijkheid veel beter.

In het verleden bleek soms pas op de operatietafel welke mogelijkheden er zijn. Dan verlies je kostbare tijd,” vertelt kindercardioloog dr. Arno Roest. Eind oktober werd Jasmijn geopereerd en volgens de artsen maakt ze het goed. (Bron: AD)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.