3D-printtechniek moet open ruggetje al in baarmoeder dichten

3D-printtechniek moet open ruggetje al in baarmoeder dichten

3D-printtechniek moet open ruggetje al in baarmoeder dichten
Open ruggetjes kunnen het beste al in moeders buik worden dichtgemaakt. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit, het Leids Universitair Medisch Centrum en de TU Delft werken daarom aan een nieuwe operatietechniek met een minuscule 3D-printer in de baarmoeder.

Bij een open rug – de medische term is spina bifida – zijn de rugwervels niet goed gesloten en ontbreekt plaatselijk de huid. Contact met vruchtwater brengt schade aan de zenuwen toe, met vaak ernstige beperkingen als gevolg. Zo kunnen kinderen in een rolstoel belanden of geen controle hebben over blaas of darmen.??De drie samenwerkende universiteiten willen al in een vroeg stadium de open zenuwen afsluiten met een siliconen kapje, dat meerekt met het groeiende kind. Een naald moet dat kapje in de baarmoeder op maat fabriceren, laagje voor laagje, zoals bij een 3D-printer.

Het projectvoorstel kreeg onlangs een subsidie van 50 duizend euro van onderzoeksfinancier STW. Over vijf jaar moet de eerste foetus met een open rug een behandeling krijgen met een 3D-printer, hopen de onderzoekers.??

‘Vanaf een week of zestien in de zwangerschap is een dergelijke operatie mogelijk’, zegt de Leidse gynaecoloog Dick Oepkes, gespecialiseerd in operaties in de baarmoeder. ‘Op dat moment is het vruchtwater nog waterig en is de schade aan de zenuwen beperkt. Vanaf week twintig wordt het vruchtwater agressiever voor zenuwen, bijvoorbeeld omdat de baby erin poept.’ Lees hier verder

Foto: Wikipedia

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.