Amerikanen creëren nieuwe 3D-print techniek

Amerikanen creëren nieuwe 3D-print techniek

Amerikanen creëren nieuwe 3D-print techniek
Wie een 3D-printer ooit aan het werk heeft gezien, weet dat een object uit de 3D-printer laagje voor laagje geprint wordt. Vaak neemt het printen van een object behoorlijk wat tijd in beslag. Afhankelijk natuurlijk van de grote van het te printen object.

Een groep Amerikanen van het bedrijf Carbon3D uit Redwood City California vindt de huidige 3D-printing proces tergend langzaam gaan en hebben daarom zelf een compleet nieuwe 3D-printing proces ontwikkeld waardoor het 3D-printen van objecten tussen de 25 tot maar liefst 100 keer sneller kan dan het huidige 3D-printing proces. Het bedrijf claimt dat hun 3D-printer een object kan printen in 6 minuten wat op een Polyjet 3D-printer 3 uur in beslag neemt.


Daarnaast wordt niet meer geprint met bioplastic zoals bij de meeste huidige 3D-printers, maar er wordt geprint met vloeistof die het bedrijf Continuous Liquid Interface Productiongo technology (CLIP) noemt. Dit proces werkt bij de kracht van het licht en zuurstof door een lichtgevoelige hars te creëren. De techniek doet denken aan de SLA techniek. Stereolithography.

In plaats van laag voor laag te printen, wordt het object uit het vloeistof omhoog getrokken. De 3D-printer creëert een soort van neutrale zone waar geen stolling kan plaats vinden. Alles wat buiten de zone komt zal wel verharden, waardoor er een afgemeten object uit de vloeistof opstijgt.

Bekijk hieronder de video van de Carbon3D in actie:

Bekijk hieronder de video van de Carbon3D in actie met het printen van de Eiffeltoren in slechts zeven minuten:

Carbon3D kan nu hun 3D-printer en de nieuwe techniek verder uitbouwen. Het bedrijf heeft tot nu toe 41 miljoen Amerikaanse dollar binnengehaald dankzij Sequoia Capital en Silver Lake Kraftwerk.

Concurrentie
De grote vraag is natuurlijk hoe de concurrentie tegen deze compleet nieuwe methode aankijkt. Zullen grote bedrijven als bijvoorbeeld Ultimaker of MakerBot in de toekomst ook overstappen op de nieuwe print-methode? Of zal Carbon3D in de toekomst fuseren met een grote speler op het gebied van 3D-printers?

Één ding staat vast: Carbon3D heeft de huidige markt behoorlijk wakker geschud en op de kop gezet met hun 3D-printer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.