Baby uit 3D-printer om beter te leren reanimeren en beademen: 'Echte baby gescand'

Baby uit 3D-printer om beter te leren reanimeren en beademen: ‘Echte baby gescand’

Baby uit 3D-printer om beter te leren reanimeren en beademen: 'Echte baby gescand'
Onderzoeker Mark Thielen van de Technische Universiteit Eindhoven gaat een baby 3D-printen. De organen en lichaamsdelen worden gemaakt van soepel kunststof. De baby is bedoeld om artsen en verpleegkundigen beter te trainen op het reanimeren en beademen van baby’s.

3D printers worden steeds populairder. We printen van alles, van eten tot meubels. Onderzoeker Mark Thielen van de Technische Universiteit Eindhoven laat zelfs een baby uit de printer komen. Longen, hart, maag en ribben zijn al uit de 3D-printer gerold. De baby is bedoeld voor de opleiding van artsen en verpleegkundigen. Onderzoeker Mark Thielen: “Zo kunnen zij veel realistischer oefenen op levensbedreigende situaties.”

Levensechte baby/h2>
De baby bestaat nu nog uit losse stukjes. Maar uiteindelijk gaat hij er uitzien als een levensechte baby. Thielen werkt samen met het Máxima Medisch Centum. Nu moeten hun medewerkers vaak nog oefenen op poppen van hard plastic. Thielen: “Van de buitenkant heeft die pop een soort rubberen flap. Daar onder zit een soort veer. Als je deze pop reanimeert voelt het mechanisch en kunstmatig.”

Flexibel kunststof

De 3D-geprinte baby van Thielen voelt veel echter. Dat komt doordat hij gemaakt is van flexibel kunststof. “Dat veert mee. Het gevoel is daardoor realistischer.” Een echte baby stond daarvoor model. “Daar hebben we een MRI-scan van gemaakt. Van botweefsel tot aan orgaanstructuren, alles hebben we kunnen reproduceren met behulp van de 3D-printer.”

Waarschijnlijk is de eerste baby eind dit jaar klaar is. Daarna gaat Thielen hem uitgebreid testen. Volgend jaar hoopt hij op de 3D-geprinte baby te promoveren.

Bron: Omroep Brabant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.