Bataafse gezichtshelm krijgt oor uit 3D Printer

Bataafse gezichtshelm krijgt oor uit 3D Printer

Bataafse gezichtshelm krijgt oor uit 3D Printer
De Bataafse gezichtshelm behoort tot een van de topstukken van het Museum Het Valkhof in Nijmegen. De Bataafse gezichtshelm stamt uit de Romeinse tijd en werd begin jaren negentig van de vorige eeuw opgegraven door archeologen in Nijmegen.

Het masker was niet meer intact. Zo miste het een deel van de linkerkant, en ook het linker oor zat niet meer aan het gezichtsmasker. Voor restaurateur Ronny Meijers was dit een doorn in het oog. Meijers wilde heel graag het masker in originele staat terug brengen.

Lange tijd was dit onbegonnen werk en bleef het masker zoals het was bij het opgraven. Totdat de 3D printer uitkomst bracht bij het herstellen van het gezichtsmasker. Met behulp van een 3D scanner en 3D printer, werd het masker gerestaureerd.

Het originele masker werd in de 3D scanner gelegd en de rechterkant werd zo omgedraaid dat er een linkerkant van gemaakt kon worden. Vervolgens kon het met behulp van de 3D Printer worden uitgeprint. Het “nieuwe” masker is deze week te bewonderen in het Valkhof museum in Nijmegen.

Foto: Museum Het Valkhof

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.