Beste tech-idee van 2016: de ruggetjesdichter met 3D-printtechniek

Beste tech-idee van 2016: de ruggetjesdichter met 3D-printtechniek

Beste tech-idee van 2016: de ruggetjesdichter met 3D-printtechniek
Het idee van Leidse, Delftse en Rotterdamse onderzoekers om met behulp van 3D-printtechnieken open ruggetjes te dichten bij ongeboren kinderen is volgens ons het beste Nederlandse tech-idee van dit jaar.

Als een foetus een open ruggetje heeft, kan dat na de geboorte leiden tot verlamming en andere gezondheidsproblemen. Wetenschappers van het LUMC, het Erasmus MC te Rotterdam en de TU Delft werken aan een hypermoderne oplossing voor dit eeuwenoude probleem: ze willen met een lange naald, voorzien van een 3D-printkop, het open ruggetje van een beschermend kapje voorzien.

De ruggetjesdichter werkt als volgt. De naald wordt aangesloten op een 3D-printer en vervolgens door de buikwand in de baarmoeder gestoken. Het onderste deel van de naald bestaat uit een beweegbaar onderdeel dat de chirurg via een joystick aanstuurt. Eenmaal in positie gebracht boven het open ruggetje van de foetus, print de naald er in een paar minuten tijd een beschermend kapje overheen. Het kapje groeit met de foetus mee en beschermt de zenuwen tijdens de rest van de zwangerschap.

“Trots op dit kleine landje”

Bij zowel het grote publiek als de vakjury kwam het plan om open ruggetjes te dichten overtuigend als winnaar uit de bus. “Een eyeopener”, oordeelde jurylid Herbert Blankesteijn. “Ik volg het 3D-printen behoorlijk, maar dit had ik nooit eerder gezien. Als je nagaat wat voor ellende het zal kunnen voorkomen, verdient dit een groot podium.” Ook Vivianne Bendermacher vond het een prachtige doorvertaling van de 3D-printtechniek. “Het maakt me trots op dit kleine landje dat dit hier wordt ontwikkeld.”

Juryvoorzitter Jean-Paul Keulen is erg tevreden met deze eerste KIJK-award voor het beste tech-idee. “Er werd meer gestemd dan we hadden gehoopt en we hebben absoluut een tot de verbeelding sprekende winnaar waar we met trots de prijs aan uitreiken.”

Top tien

Op de tweede plaats eindigde de spectrometer van SPECTRAL Industries, die met behulp van technologie ontwikkeld voor een Marsrover van elk materiaal kan bepalen uit welke elementen het bestaat. De derde plek was voor de auto op mierenzuur waarmee Team FAST (TU Eindhoven) het rijden op waterstof eindelijk binnen handbereik hoopt te brengen.

Bron: Kijk Magazine

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.