Leerlingen en de 3D-printer: ‘Het is als kleien in de computer’

Challenge voor basisscholen: aan de slag met 3D-printen

Challenge voor basisscholen: aan de slag met 3D-printen
Hoe kan techniek je les verrijken? Via een 3D-print challenge laat de Pabo van Windesheim Flevoland basisscholen uit de provincie kennismaken met deze nieuwe techniek. Woensdag 29 juni is de aftrap van de challenge met workshops en demonstraties. De hogeschool voorziet ieder schoolbestuur van een eigen 3D-printer.

‘Daar komen ze weer met iets nieuws. Je kunt je de verzuchting van leraren op de basisschool voorstellen, als reactie op een plan om aan 3D-printen en digitale techniek te gaan doen’, zo omschrijft lector Hanno van Keulen van het lectoraat Leiderschap in Onderwijs en Opvoeding de inzet van nieuwe digitale middelen in het klaslokaal.

Maar kinderen van nu groeien op in de wereld van ‘het nieuwe maken’. Alles wat je verzint, kun je maken. Als het er niet is, dan maak je het gewoon zelf met je eigen 3D-printer. In het Techniekpact is afgesproken dat basisscholen in 2020 goed techniekonderwijs geven. Dus volle kracht vooruit met 3D-printen, robotica en programmeren op de basisschool? Dat gaat niet vanzelf, aangezien 3D-printen voor veel leraren waarschijnlijk een onbekende techniek is.

Challenge: ontwerp een educatieve toepassing voor 3D-printers

Daarom organiseert Windesheim Flevoland een 3D-print challenge voor basisscholen. De opdracht is om een lesactiviteit te ontwikkelen, gericht op het ontwerpen van een oplossing voor een probleem, waarbij de 3D-printer als middel ingezet wordt. Er doen scholen van Prisma, Stichting SchOOl, ASG en SKO mee.

Tijdens de aftrap op 29 juni op de hogeschool kunnen onderwijsbestuurders, leerkrachten en leerlingen inspiratie opdoen met verschillende workshops en demonstraties. Ook kunnen ze diverse robots en andere ICT-gadgets bekijken en uitproberen en is er een mini-filmstudio met dinosaurussen aanwezig. Pabo-studenten assisteren hierbij. Na deze middag gaan deelnemende scholen zelf aan de slag. Eind oktober moeten hun inzendingen binnen zijn.

Hernieuwde samenwerking

Tijdens deze inspiratiemiddag wordt ook het convenant tussen de Pabo en de opleidingsscholen in Almere en Lelystad hernieuwd. Samen leiden zij de leraren van de toekomst op.

(Bron: Dichtbij)

Foto: 3D Comenius/ Thijs Tijsma

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.