Chirurgen 3D-printen kraakbeen met speciale pen

Chirurgen 3D-printen kraakbeen met speciale pen

Chirurgen 3D-printen kraakbeen met speciale pen
Chirurgen kunnen in toekomst tijdens operaties kraakbeen 3D-printen met een speciaal ontwikkelde 3D printing pen. De pen is ontwikkeld door wetenschappers van het Australische ARC Centre of Excellence for Electromaterials Science en het St. Vincent’s Hospital in Melbourne. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepresenteerd in het blad Biofabrication.

De pen is erg handig, want bij het herstellen van kraakbeen is het vaak onduidelijk hoe dat precies moet gebeuren. Dit wordt bekend tijdens de operatie. De BioPen, zoals deze door de wetenschappers wordt genoemd, kan tijdens de operaties worden ingezet. Chirurgen kunnen tijdens de operaties kraakbeen op maat printen met de pen.

Chirurgen 3D-printen kraakbeen met speciale pen

Hydrogel

De pen maakt gebruik van hydrogel en levende menselijke stamcellen. Het printen van het kraakbeen uit de pen gaat in principe op dezelfde manier als het printen met een Doodler printing pen. De levende stamcellen hebben volgens de wetenschappers een kans van 97 procent om te overleven in een tijdsbestek van een week.

De ontwikkeling van de pen is overigens niet nieuw. In 2014 werd de pen al gepresenteerd in een video.. Peter Choong, die in de video de pen demonstreert, heeft het concept van de BioPen ontwikkeld. Overigens kan het nog wel jaren duren voordat chirurgen tijdens operaties daadwerkelijk de BioPen inzetten. Volgens Choong moet de pen nog verder worden ontwikkeld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.