Cirque du Soleil 3D-print kostuums

Cirque du Soleil 3D-print kostuums

Cirque du Soleil 3D-print kostuums
Het 3D-printen van kledingstukken begint steeds meer te groeien binnen de modewereld. Zo zijn er al verschillende bedrijven en ontwerpers bezig met het 3D-printen van kledingstukken. Daar komt sinds kort ook het in Canada opgerichte Cirque du Soleil bij. Cirque du Soleil ontwerpt sinds kort de kostuums met behulp van de 3D-printtechnologie. Zij doen dit in samenwerking met het Belgische Materialise dat gespecialiseerd is in 3D-printen.

Alle kostuums die de acrobaten dragen moeten goed zitten tijdens hun optredens. Knellende naadjes zijn daarom ook een groot taboe. Zeker tijdens de acts. Voorheen maakte de ontwerpers van de kostuums gebruik van afgietsels van bijvoorbeeld de romp. Dit kan tegenwoordig efficiënter dankzij het toepassen van 3D-scan- en printtechiek. Deze toepassing is ook goedkoper.

Om de nieuwe kostuums te maken, worden de bustes van de honderden acteurs, acrobaten en dansers in plastic uitgevoerd om als basis te dienen voor het verbeterde maatwerk. Dit is wel een fabrieksproces, aangezien er rond de 18.000 kostuums moet worden gemaakt. Elke avond zijn er rond de 4500 kostuums nodig voor de verschillende optredens van Cirque du Soleil. Dat mag ook wel aangezien er 1300 artiesten optreden.

Wat begon als een klein circus met 78 werknemers, is in dertig jaar uitgegroeid tot een wereldcircus met 4000 werknemers. Cirque du Soleil bestaat uit 50 nationaliteiten, die 25 talen spreken. Daarnaast treedt het circus op voor zo’n honderdvijftig miljoen mensen wereldwijd.

Foto: Liana Bandziulyte

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.