De 3 grootste veranderingen die de 3D-printer in gang heeft gezet

De 3 grootste veranderingen die de 3D-printer in gang heeft gezet

De 3 grootste veranderingen die de 3D-printer in gang heeft gezet
3D-printers zorgen er niet alleen voor dat we dingen anders gaan máken. Het is vooral anders leren dénken, zo blijkt. De wereldmarkt voor 3D-printen in 2015 wordt geschat op 6 miljard euro, en 20 miljard in 2020. De Nederlandse markt is goed voor 45 miljoen euro.

Nederland kent echter geen grote fabrikanten van vliegtuigmotoren zoals GE, Rolls Royce en Pratt & Whitney, waar 3D-printen al op grote schaal wordt toegepast. De circa 160 professionele 3D-printsystemen in Nederland staan dan ook bij printshops als Oceanz en Shapeways, prototypingbedrijven als Mareco en op de R&D-afdelingen van Shell, Philips, AddLab, TNO en NLR.

Drie majeure veranderingen
Toch gaat 3D-printen veel betekenen voor de Nederlandse maakindustrie, verwachten experts. De ware omwenteling van 3D-printen zit hem er namelijk niet in dat we nu overal producten kunnen maken, en dat we kunnen besparen op materiaalkosten. Nee, de ware revolutie zit hem erin dat we niet langer moeten denken in beperkingen, maar in vrijheden, aldus de bedrijven die er nu al volop mee in de weer zijn. Het gaat om: de waardeketen omkeren, het productieproces opnieuw inrichten, het eindproduct opnieuw uitvinden, zeggen zij. Drie majeure veranderingen die nu aan de hand zijn. Lees hier verder

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.