Explosieve groei verwacht binnen de 3D-printing industrie

Explosieve groei verwacht binnen de 3D-printing industrie

Explosieve groei verwacht binnen de 3D-printing industrie
Op medisch gebied gaan de ontwikkelingen steeds sneller. Daarbij spelen uiteraard nieuwe medicijnen en innovaties die door farmaceuten en biotechondernemingen worden ontwikkeld een belangrijke rol. Daarnaast blijkt dat de medische wetenschap steeds beter ziet wat 3D-printing voor hun vakgebied kan betekenen. En dat is niet gering. Recent was ik zelf enorm onder de indruk van het nieuws van een bijzondere en levensreddende medische toepassing van 3D-printing!

Eind vorig jaar onderging de toen drie maanden oude baby Jasmijn in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een totaal unieke en succesvolle operatie. Daarbij werd gebruik gemaakt van een in een CT-scanner gescand en vervolgens in Spanje geprint 3D-model van Jasmijns eigen hartje.

Door het 3D-model van het kleine hartje zagen de chirurgen in één oogopslag hoe de gecompliceerde operatie moest worden uitgevoerd. Ik vind dit gewoonweg ontroerend, dat door moderne technologie het leven van zo’n kwetsbaar baby’tje kan worden gered.

Geprinte vliegtuigmotor
De techniek om objecten te printen, laagje voor laagje met bijvoorbeeld kunststof of staalpoeder opgebouwd, bestaat al langere tijd, een jaar of dertig. Vooral voor industrieel gebruik. Op dit moment groeit de markt voor toepassingen snel. Zo zijn recent Australische onderzoekers er als eerste in de wereld in geslaagd om een vliegtuigmotor te maken met een 3D-printer!

Doorbraak voor luchtvaart
De luchtvaartsector is in rep en roer, want dit kan een regelrechte doorbraak zijn voor luchtvaartvervoer. En dat begrijp ik ook. Want het voordeel van het 3D-printen is namelijk dat op deze wijze motoren lichter, sneller en beter geproduceerd kunnen worden, in vergelijking met de huidige productie van vliegtuigmotoren.

Lichtere motoren betekent bijvoorbeeld dat er minder kerosine voor de vluchten nodig is! Dat bespaart weer kosten, wat gezien de moordende concurrentie bij luchtvaartvervoer van doorslaggevend belang is. Mede daarom hebben de twee grootste vliegtuigbouwers in de wereld, Airbus en Boeing, onmiddellijk interesse getoond in de 3D geprinte vliegtuigmotor.

Enorme groei
Door de voortdurende ‘aanwas’ van nieuwe toepassingen van 3D-printing wordt de markt alleen maar groter. Ik zie dat veel onderzoeksbureaus een enorme groei voor 3D-printing voorspellen. Daarbij gaat het dan in eerste instantie om allerlei toepassingen, zoals medische en industriële, die door gespecialiseerde 3D-printing ondernemingen worden uitgevoerd.

De groei op de particuliere markt wordt daarbij vooralsnog niet eens heel hoog ingeschat door de meeste onderzoeksbureaus. Het gaat dan vooral om 3D-printers voor particulier gebruik, waarmee je gepersonaliseerde, unieke producten kunt maken. Bij de inschatting van de groei van de gehele 3D-printing markt gaat het befaamde Amerikaanse onderzoeksbureau McKinsey het verst. Zij denken dat de markt in 2025 een omvang van tussen de $ 230-550 miljard zal hebben! Dat zou vanaf de huidige omvang van circa $ 4 miljard een groei betekenen van vele duizenden procenten!

Bekende investeerders
Ik ben er eens ingedoken en dan vind je dat bekende investeerders hun weg naar 3D-printing al hebben gevonden. Onder hen onder meer Jeff Bezoz, de oprichter van Amazon.com, die een neusje voor goede investeringen lijkt te hebben.

Hij heeft een privé beleggingsvehikel, waarmee hij onder meer ook al langere tijd investeert in online taxidienst Uber en de online markplaats voor tijdelijke verhuur Airbnb. Beide investeringen zijn nu miljarden dollars waard. Een andere bekende investeerder in 3D-printing is Kleiner Perkins Caufield & Byers, de beroemde investeringsfirma uit Silicon Valley. Zij investeerden bijvoorbeeld al ver voor de beursgang in Google en verdienden daarmee miljarden dollars.

Beleggen in 3D-printing
Er zijn interessante beursgenoteerde 3D-printing ondernemingen te vinden. Een mooi voorbeeld vind ik het Amerikaanse ExOne, een producent van 3D printers voor industrieel gebruik en geprinte onderdelen voor de industrie.

En Arcam, een Zweedse fabrikant van 3D geprinte onderdelen voor onder meer de luchtvaartindustrie. De Amerikaanse beursgenoteerde fabrikant 3D Systems richt zich ook op de particuliere markt. Zo is hun 3D-printer Cube al zeer betaalbaar. Het is raadzaam om breed gespreid te beleggen in deze trend. Want de ontwikkelingen in deze markt gaan razendsnel.

(Bron: Telegraaf/Tekst: Robert Schuckink Kool (directeur van Trend Invest)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.