Foodjet werkt aan industrieel 3D-printen van complete maaltijden

Foodjet werkt aan industrieel 3D-printen van complete maaltijden

Foodjet werkt aan industrieel 3D-printen van complete maaltijden
Foodjet uit Nijmegen ontwikkelde 10 jaar geleden al de eerste wereldwijd gepatenteerde foodprinter. Een belangrijke doorbraak 2 jaar geleden was de komst van een innovatieve printkop, waarmee voortaan ook vloeistoffen met klontjes, kristallen en vezels konden worden verwerkt zonder dat de kop verstopt raakte. Op dit moment werkt het bedrijf hard aan het industrieel 3D-printen van complete maaltijden

“In 2005 zijn we gestart met de ontwikkeling van een machine die eetbare materialen kan printen op voedingsproducten als koek, cake, ijs en chocolade”, zegt algemeen manager Pascal de Grood. “Uitgangspunt was dat printen een goed alternatief moest zijn voor het conventionele werken met mallen. Verder waren lage omsteltijden en een hoge nauwkeurigheid belangrijk en moest de machine eenvoudig te onderhouden en te reinigen zijn, zodat ze eenvoudig te combineren is met bestaande productieprocessen. Modulariteit was dus ook een essentieel punt.”

Innovatieve printkop

Een belangrijke doorbraak twee jaar geleden was de komst van een innovatieve printkop, waarmee voortaan ook vloeistoffen met klontjes, kristallen en vezels konden worden verwerkt zonder dat de kop verstopt raakte. De kop is voorzien van nozzles met een grotere diameter. Bovendien is gekozen voor een ander sluiterprincipe. “Belangrijk bij de printvloeistof is dat die homogeen is. Aandachtspunt hierbij is dat elke vloeistof een eigen verwerkingstemperatuur heeft”, legt De Grood uit.

Opbouw printmachine

De nieuw ontwikkelde machine bestaat uit een printer met een of meer printkoppen en een transportband. Een printkop heeft aan de onderkant een rij gaatjes met nozzles. Elke nozzle kan tot 500 druppels per seconde product afschieten. Al die druppels samen moeten uiteindelijk het gewenste patroon realiseren. Door de printkoppen schuin te zetten, wordt een hogere resolutie gerealiseerd. De exacte printhoek wordt van tevoren ingegeven. Met dit systeem kan elke vorm of tekst vanuit een digitaal bestand worden geprint. Het is dus zeer flexibel en er hoeven geen mallen meer worden gewisseld.

Meerdere kleuren

De Grood: “De grootste uitdaging bij de ontwikkeling van toekomstige, nieuwe machines is de performance van de machines verder te verbeteren. Dus een nog hogere printresolutie, meerdere kleuren en een nog hogere printsnelheid. Om de resolutie te verhogen wordt gestreefd naar kleinere druppels in hogere frequenties. Vooralsnog is het printen van meerdere kleuren alleen mogelijk door verschillende printunits achter elkaar te plaatsen.”

Industrieel 3D-printen complete maaltijden

Foodjet werkt op dit moment hard aan het industrieel 3D-printen van complete maaltijden. “Dit als alternatief voor gepureerd eten, dat oudere mensen met kauw- en slikproblemen dagelijks voorgezet krijgen. Dat is een volgende stap op de weg naar gepersonaliseerd eten.”

(Bron: Food Holland)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.