FryskLab winnaar prestigieuze ALA award

FryskLab winnaar prestigieuze ALA award

FryskLab winnaar prestigieuze ALA award
De American Library Association (ALA) heeft FryskLab aangewezen als één van de drie winnaars van de ‘Presidential Citation for Innovative International LibraryProjects’. Deze prijs voor internationale bibliotheekinnovaties wordt op 26 juni uitgereikt tijdens de jaarlijkse ALA conferentie in de Chicago Public Library.

De nominatie voor de prijs ontving FryskLab van Ellen Tise, voormalig voorzitter van de
International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) en nu directeur van de Universiteitsbibliotheek van Stellenbosch in Zuid-Afrika. Een commissie van de ALA erkent FryskLab met het verzilveren van de nominatie als innovatief, uniek en een inspiratiebron voor bibliotheken wereldwijd.

“Dat de grootste bibliotheekassociatie ter wereld ons deze onderscheiding toekent is een
grote eer”, aldus projectleider Jeroen de Boer. “Het benoemen van het belang van makerspaces in bibliotheken door de ALA in 2014 was voor ons één van de meest belangrijke motivaties om met FryskLab van start te gaan.”

FryskLab

FryskLab is een initiatief van Bibliotheekservice Fryslân (BSF) en de Friese bibliotheken. Het is het eerste mobiele BibliotheekFabLab van Europa. Hoofddoelstelling van het project is het bijdragen aan de innovatiekracht van Friesland. De vaardigheden die kinderen en jongeren opdoen in het mobiele lab vormen hiervan de kern.

Digitale geletterdheid en maakonderwijs

Het aanbod van FryskLab valt binnen de aandachtsgebieden van digitale geletterdheid en maakonderwijs. Beide krijgen in toenemende mate aandacht van de landelijke overheid. Het nieuwe kabinet gaat onder andere digitale geletterdheid op de schop nemen. Ook bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) staat het onderwerp op de agenda.

De KB heeft ambities en doelstellingen rond mediawijsheid geformuleerd, uitgaande van drie rollen voor de openbare bibliotheek: die van warenhuis, wegwijzer en werkplaats. BSF voert in het kader van deze nieuwe Beleidsvisie Mediawijsheid 2016-2018 van de KB drie pilots uit om het nieuwe aandachtsgebied ‘werkplaats’ in de praktijk te testen.

Wereldwijde community

De werkwijze van FryskLab is gebaseerd op het FabLab concept, zoals dat bedacht is door Neil Gershenfeld, directeur van het Centre of Bits and ATOMs (CBA) aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Wereldwijd zijn er al meer dan 1.000 FabLabs operationeel die via een uniek internationaal netwerk met elkaar zijn verbonden. In Nederland zijn er ruim 40 FabLabs.

Foto: Facebook FryskLab

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.