Gewonde toekan krijgt 3D-geprinte snavel

Gewonde toekan krijgt 3D-geprinte snavel

Gewonde toekan krijgt 3D-geprinte snavel
Een toekan die zijn bovenste deel van zijn snavel verloor, kan binnenkort weer normaal door het leven dankzij de toepassing van de 3D-printer. De toekan krijgt bij een dierenarts een nieuwe snavel aangemeten. Greca, zoals de toekan wordt genoemd, verloor zijn bovenste deel van de snavel nadat hij door een groep jongeren werd belaagd en mishandeld.

De tamme vogel leeft in een dorp in Costa Rica waar hij door de lokale bevolking werd gevoed. Doordat Greca zo tam is, verweerde het dier zich in eerste instantie niet tegen zijn belagers. Foto’s van de mishandelde toekan belande vrij snel op Social Media. De verontwaardiging was alom. Mensen besloten meteen een inzamelingsactie op touw te zetten om het gewonde dier te redden.

Op de crowdfunding website Indiegogo werd voor in totaal 5000 dollar binnen gehaald om de snavel voor de toekan te kunnen 3D-printen. Volgens de BBC zijn vier bedrijven die geld doneerde -Elementos 3D, Ewacorps, Publicidad Web en Grupo Sommerus – er van overtuigd dat het 3D-printen van de snavel zal slagen.

3D model snavel

Op dit moment herstelt Greca in een vogelopvang waar het dier wordt gereed gemaakt voor de operatie aan de snavel. Dierenarts Carmen Soto die de toekan verzorgd, vertelt dat het dier op dit moment al zelfstandig kan eten, maar dat de wonden nog niet goed genoeg zijn genezen om de operatie uit te voeren. De bedoeling is dat er een 3D-scan van de snavel wordt gemaakt en vervolgens zal worden geprint met een 3D-printer.

Waarschijnlijk zal de snavel met één of meerdere schroeven worden bevestigd. De toekan en de mensen er om heen gaan na de operatie een spannende periode tegemoet. Het is afwachten of Greca zijn “nieuwe” snavel zal accepteren en de snavel zich hecht. Op de nieuws site La Nacion is in een video te zien hoe de operatie in zijn werk zal gaan en hoe de 3D-printer de snavel zal printen.

Foto: AFP

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.