Grootste 3D Printer van Europa in MECC Maastricht

Grootste 3D Printer van Europa in MECC Maastricht

Grootste 3D Printer van Europa in MECC Maastricht Op 26 en 27 januari vinden de internationale 3D Medical Expo en de 3D Printing Conferences plaats in MECC Maastricht. De events richten zich specifiek op de kansen en ontwikkelingen die 3D print toepassingen de medische en dentale markt bieden. Dat heeft het MECC vandaag bekend gemaakt.

Grootste printer

3D printen wordt toegepast in veel industrieën van automotive tot aerospace en van juwelen tot de bouwsector. Laat een architect nu een maquette uitprinten, straks worden volledige huizen ‘geprint’. Daniel van Mourik van Tractus3D: ‘Wij zijn er trots op dat wij onze 3,5 meter hoge printer in Maastricht kunnen tonen aan het publiek. De printer is uniek vanwege zijn grootte, snelheid, resolutie en accuraatheid. Hij kan objecten printen tot 2m hoog en met een doorsnede van 1m, zoals levensechte skeletten en botten van mensen en dieren.

Niche markt, volop ontwikkelingen

De 3D printing markt ontwikkelt zich razendsnel, waarbij de medische markt als 2e groeimarkt wordt aangemerkt. Door het gebruik van 3D printing zijn chirurgen, tandartsen en producenten van orthopedische hulpmiddelen in staat patiënt-specifieke producten te maken tegen lagere kosten. Zat de beperking voorheen vooral in het soort materiaal dat geprint kon worden, nu worden enorme stappen met het printen van o.a. keramiek en metaal gemaakt. Hierdoor zijn nieuwe toepassingen mogelijk, zowel in de medische/dentale sector, als in andere industrieën.

Toepassingen

De toepassingen van 3D Printing zijn -zelfs binnen de medische wereld-  enorm divers: variërend van op- maat gemaakte protheses, implantaten, gehoorapparaten, brillen en inlegzolen voor schoenen tot aan 3D geprinte modellen en instrumenten die kaak- en hartchirurgen gebruiken om nog nauwkeuriger te kunnen werken. Daarnaast is er het zogenaamde Bioprinting, dat zich richt op het printen van cellen. Zelfs bloedvaten zijn inmiddels succesvol geprint. Het printen van bijvoorbeeld huidweefsel is volop in ontwikkeling, maar brengt op termijn enorme doorbraken met zich mee, bijvoorbeeld in het behandelen van brandwonden of het testen van cosmetica, hetgeen nu nog regelmatig op proefdieren gebeurt.

3D Medical Expo 3D Printing Conferences

MECC Maastricht is twee dagen het podium voor gerenommeerde sprekers en (inter)nationale exposanten (van marktleiders tot innovatieve start-ups) met 3D printers, printermaterialen, scan- en meetapparatuur en meer. De expo is gratis toegankelijk voor professionals en studenten van relevante opleidingen.

Foto: Tractus3D

(Bron: Dichtbij.nl)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.