Grote toename 3D-geprinte huizen binnen vijf jaar

‘Grote toename 3D-geprinte huizen binnen vijf jaar’

Grote toename 3D-geprinte huizen binnen vijf jaar
Eén van de meest fascinerende dingen binnen de wereld van het 3D-printen, is het printen van huizen en gebouwen. Deze manier van bouwen zal in de komende tijd alleen maar toenemen. Wereldwijd zijn er al enkele bedrijven die bezig zijn met het 3D-printen van huizen.

Vooral uit China zijn er enkele bedrijven die zich bezig houden met het 3D-printen van huizen. De bekendste speler op dit gebied is Winsun die dit jaar een 3D-geprint appartementencomplex bouwde met een 3D-printer.

Ook buiten China zijn er al bedrijven en instellingen die bezig zijn met het bouwen van 3D-geprinte huizen. Eén daarvan is de Center for Rapid Automated Fabrication Technologies (CRAFT) van Dr. Behrokh Khoshnevis. Khoshnevis ontwikkelde enkele jaren geleden de Contour Crafting techniek om huizen te kunnen 3D-printen. Volgens Khoshnevis zullen binnen vijf jaar op grote schaal huizen worden geprint en hoogbouw binnen tien jaar.

Over enkele jaren zullen de Contour Crafting printers beschikbaar zijn. De kosten van zo’n machine zal rond de 200.000 euro liggen. De Contour Crafting machine kan op dit moment al muren printen met isolatie erin en de machine is al in staat om gipsplaten te kunnen printen. De volgende stap is ook dat het mogelijk wordt om bedradingen te printen. Deze technologie is veel geavanceerder dan die van Chinese Winsun.

contour-crafting1
De Contour Crafting technologie is gebaseerd op mobile en lichtgewicht 3D-printers. Deze 3D-printers moeten op grote schaal kunnen printen en het moet makkelijk verplaatst kunnen worden naar de bouwlocaties. Daarna zal de 3D-printer worden geassembleerd om huizen te kunnen gaan 3D-printen.

Khoshnevis heeft aangegeven dat de 3D-printers aan bouwbedrijven zullen worden verkocht en dat zij zelf niet de huizen zullen gaan printen. Geïnteresseerde bouwbedrijven kunnen de printers in verschillende maten kopen. Zo zal er ook een model worden verkocht die in staat zal zijn om appartementencomplexen of zelf wolkenkrabbers te printen.

Khoshnevis is niet bang voor concurrentie vanuit China waar Winsun dezelfde techniek toepast voor de bouw. Volgens de Amerikaan hebben de Chinezen inbreuk gemaakt op zijn patenten. Enkele jaren geleden kwam een delegatie van Chinezen naar Khoshnevis toe en vroegen hem hoe de techniek precies in zijn werking gaat en welk materiaal er precies wordt gebruikt voor het printen. Niet lang daarna zijn Chinezen de technologie gaan kopiëren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.