Heijmans: Test met 3D-geprinte betonnen bekisting geslaagd

Heijmans: Test met 3D-geprinte betonnen bekisting geslaagd

Heijmans: Test met 3D-geprinte betonnen bekisting geslaagd
Heijmans en CyBe Construction hebben twee bekistingen geprint met een 3D-betonprinter. Het is de eerste keer in Nederland dat constructie-elementen op deze manier zijn gemaakt. De geprinte bekisting blijft onderdeel van het constructie-element, het is daarmee een vorm van verloren bekisting.

Met de test onderzoeken de bedrijven mogelijke toepassing van 3D-geprinte bekistingen in de civiele bouw (weg- en waterbouw). Een van de bekistingselementen is vandaag voor het hoofdkantoor van het bedrijf in Rosmalen neergezet. “Hoewel de techniek nog testwerk en verfijning vereist, biedt 3D-betonprinten bovenal de nodige kansen”, zegt Jurre van der Ven van Heijmans.

“We streven naar het printen van een dubbel gekromde betonnen bekisting die we vullen met gewapend beton en gaan toepassen bij een brug of viaduct. Want als een element sterk genoeg is voor zo’n zware constructie, zal die ook doorontwikkeld kunnen worden voor toepassing in de woningbouw. De testen die we nu hebben uitgevoerd zijn geslaagd.” Lees hier verder

Foto: Heijmans

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.