Hersenchirurg gebruikt 3D-printer voor operaties

Hersenchirurg gebruikt 3D-printer voor operaties

Hersenchirurg gebruikt 3D-printer voor operaties
Een hersenchirurg van het Boston Children’s Hospital maakt sinds kort gebruik van een 3D-printer om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de operaties. Ed Smith verteld tegenover de technologie website Wired dat hij dagelijks bezig is met het opereren van bloedvaten en tumoren die vaak in lastige vormen zijn gegroeid.

Voorheen kon de hersenchirurg zich alleen voorbereiden op de operaties door het bestuderen van MRI’s en CT-scans. Daar moet de 3D-printer volgens Smith verandering in brengen. Door het maken van een replica van de hersenen van patiënten, is Smith nu in staat om ruimtelijke relaties en diepte te kunnen zien die hij niet kon zien op de MRI’s en CT-scans.

Daarnaast heeft de 3D-geprinte replica het voordeel dat hij de operatie kan oefenen op de replica zo vaak als hij wilt. Daarnaast neemt duur van de operatie met maar liefst 12 procent af dankzij het gebruik van de 3D-geprinte replica.

Nier uit 3D-printer
Het is overigens niet voor het eerst dat er een 3D-printer wordt gebruikt voor de hulp bij een operatie. Een Brit die aan een niersteen werd geopereerd, hielp de chirurgen door een replica te maken van zijn eigen nier. Hierdoor konden de chirurgen precies zien waar de niersteen zat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.