Hoe werkt een 3D-printer?

Hoe werkt een 3D-printer?
Hoe werkt een 3D-printer? Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van computerbestanden driedimensionale objecten kan produceren. De 3D-printer bouwt het object laag na laag op. 3D-printen kan op vele verschillende manieren, waarbij een grote variëteit van materialen gebruikt kan worden. Er kan met vele soorten materiaal geprint worden.

Denk hierbij aan ABS, HIPS, PLA, TGlase, nylon, PCTPE, laybrick en laywood. De meeste 3D-printers voor consumentendoeleinden maken gebruik van PLA plastic filament. Maar er wordt ook geprint met eetbaar materiaal zoals bijvoorbeeld chocolade en er wordt zelfs geprint met levend weefsel. Dat laatste is niet mogelijk met een huis tuin en keuken 3D-printer.

3D-printer aansturen
De 3D-printer wordt net zoals bij een normale printer aangestuurd door computer-aided design (CAD). Het bestandstype wat een 3D-printer leest, is STL bestand. STL staat voor SurfaceTessellationLanguage. Zo’n bestand kan direct via de computer naar de 3D-printer worden gestuurd, maar er zijn ook 3D-printers met een SD-kaart slot.

Het 3D-printen
Voordat de 3D-printer zal beginnen met het 3D-printen van een object, zal de printkop worden verwarmt tot 220?. Vervolgens “tekent” de printkop het object op het print bed. Vervolgens wordt er een nieuw laagje geprint net zolang tot er een 3D object ontstaat. De ventilator die naast de printkop zit, zorgt ervoor dat heb object niet in elkaar zakt tijdens het printen.

Tijdens het 3D-printen kan je nog enkele handelingen verrichten zoals bijvoorbeeld de snelheid verhogen, dit zorgt wel voor slechtere kwaliteit van het te printen object, of juist de snelheid verlagen. Een printproces pauzeren kan ook maar doordat de printkop verwarmt blijft zal er altijd filament uit de printkop blijven lopen. Na het printen zal de printkop automatisch terugkeren naar het beginpunt.

LEES OOK

[maxbutton id=”1″]
 
[maxbutton id=”3″]
 
[maxbutton id=”4″]