Hond Droopy kan weer lopen dankzij 3D-printtechniek

Hond Droopy kan weer lopen dankzij 3D-printtechniek

Hond Droopy kan weer lopen dankzij 3D-printtechniek

Foto: © Michiel van Zuijlen

Hond Droopy kan dankzij het gebruik van 3D-printtechniek weer lopen. Bij de uit Griekenland afkomstige zwerfhond werd een stukje kunstbot, gemaakt met een 3D-printer, in de ellepijp gezet. Dit schrijft Tubantia. De operatie werd uitgevoerd door orthopedisch dierenarts Michiel van Zuijlen uit Oldenzaal.

Michiel van Zuijlen voert jaarlijks honderden operaties bij dieren uit. Kruisband- en herniaoperaties bij honden zijn z’n specialiteit. Maar de operatie bij hond Droopy was wel heel bijzonder voor Van Zuijlen.

3D-geprint kunstbot

Droopy is een gezonde jonge hond met een handicap. Ze heeft een kromme rechter voorpoot. Hierdoor heeft de hond pijn tijdens het wandelen. Het baasje van Droopy liet de hond in eerste instantie opereren in Zeist. De dierenarts in Zeist doorzaagde de ellepijp en plaatste een pin in de hoop dat het spaakbeen recht zou gaan groeien. “Maar de ellepijp groeide niet weer aan elkaar met pijn als gevolg”, zegt Van Zuijlen.

Na een doorverwijzing belandde Droopy in het Oldenzaalse dierenziekenhuis op de behandeltafel. Er waren twee opties: of proberen een stukje rib bij haar af te zagen en dat in de ellepijp te zetten, of een 3D-geprint stukje kunstbot plaatsen.”

Met die laatste mogelijkheid maakte Van Zuijlen in 2016 kennis op een congres in Londen. De Spaanse dierenarts Jordi Franch Sarracanta vertelde daar over de mogelijkheid van het 3D-printen van kunstbot met korrels van calciumfosfaat. “Een plaatje zonder bot plaatsen is namelijk niet voldoende, dat breekt dan al snel af”, weet van Zuijlen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.