Nieuw hydrogel brengt 3D-printen van organen dichterbij

Nieuw hydrogel brengt 3D-printen van organen dichterbij

Nieuw hydrogel brengt 3D-printen van organen dichterbij
Een nieuw soort hydrogel op basis van koud oplosbare gelatine brengt het 3D-printen van organen een stapje dichterbij. De nieuwe hydrogel maakt het printen van kunstmatige weefsels eenvoudiger en goedkoper. De onderzoekers achter deze nieuwe hydrogel hopen dat dit onderzoekers kan helpen bij het printen van kunstmatige organen.

Wereldwijd is er een tekort aan donororganen. Uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting blijkt dat op 31 december 2016 1.071 mensen op de wachtlijst stonden voor een donororgaan. Hierbij zijn alleen patiënten meegerekend die op dat moment een operatie aankonden, wat ‘transplantabel’ wordt genoemd. Ter vergelijking: in hetzelfde jaar zijn in totaal 1.266 transplantaties uitgevoerd.

Organen en weefsel 3D-printen

Al langer wordt geëxperimenteerd met het 3D-printen van kunstmatige organen, wat wordt gezien als een mogelijke oplossing voor het wereldwijde tekort aan organen voor orgaantransplantaties. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘bio-inkt’, een materiaal op basis van biologische materialen dat met behulp van een speciaal soort 3D-printer geprint kan worden. Eén van deze biologische materialen is gelatine methacrylaat (gelatin methacrylate – GeIMA), een hydrogel op basis van levende cellen.

“Een groot nadeel van conventionele hydrogel is zijn thermische instabiliteit. Zelfs kleine veranderingen in temperatuur kunnen significante veranderingen in de viscositeit of dikte van het materiaal veroorzaken”, aldus Dr. Keekyoung Kim, een onderzoeker van de School of Engineering op de Okanagan campus van de Amerikaanse Universiteit van British Columbia (UBC Okanagan).

“Dit is een probleem voor veel bioproductiesystemen die op kamertemperatuur werken, uitsluitend compatibel zijn met een beperkte viscositeit van hydrogel en producten moeten genereren die zo uniform mogelijk zijn om hen correct te laten functioneren.”

Nieuwe soorten Hydrogel

De onderzoekers hebben daarom een tweetal nieuwe soorten GeIMA-gebaseerde hydrogels ontwikkeld in een poging dit probleem aan te pakken. Het gaat om een GeIMA hydrogel op basis van gelatine gemaakt van huidcellen van koudwatervissen en een hydrogel op basis van koud oplosbare gelatine. Deze twee nieuwe hydrogels hebben de onderzoekers vergeleken met de bestaande hydrogel, die is gebaseerd op gelatine op basis van varkenshuid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.