Je bril rolt straks uit een Zeeuwse 3d-printer

Je bril rolt straks uit een Zeeuwse 3d-printer

Je bril rolt straks uit een Zeeuwse 3d-printer
Als er één technologie is die de laatste jaren onterecht weinig aandacht heeft gehad, is het wel de lens. De eeuwenoude techniek om glas (of kunststof) zó te buigen dat het lichtstralen kan richten is misschien wel een van de belangrijkste technologieën in het dagelijkse leven.

Denk alleen maar aan wat microscopen, camera’s en brillen teweeg hebben gebracht. Maar lenzen zitten ook in allerlei gadgets verstopt: in smartphones, drones, glasvezelkabels, optische sensoren, afstandsbedieningen en zelfs in led-lampen.

Een verklaring voor het gebrek aan aandacht voor de lens? De manier waarop lenzen worden gemaakt is al eeuwenlang vrijwel hetzelfde. Lenzen worden al vele jaren voornamelijk gemaakt via spuitgieten, op grote schaal in mallen. Vervolgens worden ze gepolijst om ze glad te krijgen.

Het bedrijf Luxexcel uit het Zeeuwse Kruiningen wil daar verandering in brengen: met 3D-printers. Het in 2009 opgerichte bedrijf heeft een wereldwijd patent op een manier om lenzen te fabriceren op een printer. Lees hier verder

Foto ter illustratie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.