Juridische valkuilen van 3D printen

Juridische valkuilen van 3D-printen

Juridische valkuilen van 3D printen
Nu de technologie van 3D printen voor steeds meer mensen toegankelijk wordt, rijst de vraag hoe het zit met intellectuele eigendomsrechten. Staat dit het succes van 3D printen in de weg?

Met een 3D printer valt van alles na te maken. Van kleine radertjes voor in uw machines tot prototypes van een ander merk ter vergelijking. Er hoeft maar een digitale schets openbaar te worden, in ieder kan ineens het product van een ander namaken.

Het 3D printen botst hier met allerlei rechten die bedrijven hebben om hun producten te beschermen. Zo is er het octrooirecht, dat bedoeld is om namaak van technische uitvindingen tegen te gaan. Rust er octrooi op een product? Dan is het niet toegestaan dit na te maken.

Ook het modellenrecht speelt een rol bij het dupliceren van producten. Dit is bedoeld om het uiterlijk van het product te beschermen. Het gaat hier dus, in tegenstelling tot het octrooirecht, niet om de functie van het product. Hierbij geldt wel dat vervangende onderdelen in bijvoorbeeld een machine wel geprint mogen worden: deze zijn niet direct zichtbaar en maken dus geen onderdeel uit van het uiterlijk. Lees hier verder

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.