Kantoorpand uit 3D-printer geopend in Dubai

Kantoorpand uit 3D-printer geopend in Dubai

Kantoorpand uit 3D-printer geopend in Dubai
In Dubai is een kantoorpand geopend die in zijn geheel is gemaakt met een 3D-printer. Het pand heeft een operavlakte van 250 vierkante meter. Binnen zeventien dagen werd het kantoorpand geprint met een 3D-printer van 6 meter hoog, 40 meter lang en 13 meter breed.

De gebruikte materialen zijn onder andere beton, glasvezelversterkt gips en vezelversterkt plastic. Daarnaast zijn er verschillende maatregelen getroffen die er voor moeten er dat het pand op natuurlijke wijze koel gehouden wordt. Een van de maatregelen is het gebruik van slimme rolgordijnen. Met deze maatregelen moet onder anderen het gebruik van de airconditioning worden verlaagd. Verder zijn systemen voor telecommunicatie, water en elektriciteit in het 3D-geprinte kantoorpand verwerkt.

Voordelen 3D-printen kantoorpanden

De voordelen van het 3D-printen van kantoorpanden is dat de bouwtijd aanzienlijk korter is, en dat de bouwkosten vele malen lager zijn dan de kosten die gemaakt worden bij de reguliere bouw. Zo zijn de bouwkosten van het 3D-geprinte gebouw in Dubai tot 50 procent verminderd, arbeidskosten teruggebracht met 50 tot 80 procent en constructie-afval teruggebracht met 30 tot 60 procent.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice president en premier van Dubai zegt over dit project: “We zien dit project als een voorbeeld van een concrete toepassing van de 3D-technologie, waar toezichthouders en onderzoeksfaciliteiten op zowel regionaal als internationaal niveau van kunnen profiteren.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.