Kunstwerk uit 3D-printer hangt in Huis van Hilde

Kunstwerk uit 3D-printer hangt in Huis van Hilde

Kunstwerk uit 3D-printer hangt in Huis van Hilde
In het archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum is een bijzonder kunstwerk geïnstalleerd dat is vervaardigd door middel van 3D printen. Dit is het resultaat van een open innovatietraject dat in februari van dit jaar is gestart.

De provincie Noord-Holland beoogde met dit project de 3D print gemeenschap in Noord-Holland bij elkaar te brengen, uit te dagen, kennis en ervaring uit te laten wisselen om zo gezamenlijk een bijzonder product te realiseren. Waël el Allouche, student aan de Gerrit Rietveld academie, heeft het ontwerp gemaakt. Het ontwerp is gebaseerd op een minuscuul bodemmonster, afkomstig uit een oude zandlaag.

Dit monster is via een CT scan digitaal opgeblazen tot een object van ca. 1,2 bij 1,2 meter. Vanwege de grootte en complexiteit van het ontwerp was een 1-op-1 vertaling naar onderdelen, die zich laten 3d printen, niet eenvoudig. Voor de uitwerking is dan ook contact gezocht met de TU Delft en Hogeschool van Amsterdam.

200 modules

Het definitieve ontwerp van het kunstwerk is in september van dit jaar in een brainstormsessie gepresenteerd aan de 3D print gemeenschap van Noord-Holland. Aan hen is de vraag gesteld: hoe kunnen wij gezamenlijk dit complexe object maken? De grote uitdaging lag met name in het opdelen en digitaliseren van de grote objecten naar kleinere, printbare modules. Daarnaast moest er voldoende printcapaciteit worden gereserveerd om de bijna 200 modules op tijd klaar te krijgen en moest er voldoende materiaal beschikbaar komen.

Blikvanger

In de periode oktober tot en met half december zijn er op diverse plekken in Noord-Holland de bijna 200 onderdelen gedigitaliseerd en geprint. Uiteindelijk zijn de modules geassembleerd tot vier grote objecten en deze zijn inmiddels in het Huis van Hilde opgehangen. Na de opening van het Huis van Hilde op 15 januari 2015 kan iedereen dit bijzondere kunstwerk in de entreeruimte bewonderen.

(bron: Dichtbij.nl)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.