Leerlingen De Bieshaar aan de slag met 3D-printen

Leerlingen De Bieshaar aan de slag met 3D-printen

Leerlingen De Bieshaar aan de slag met 3D-printen
Afgelopen vrijdag was het feest op De Bieshaar in Hoogland: een gloednieuw project met 3D-printen ging van start, 3Dkanjers genaamd. Onder toeziend oog van de leerlingen van groep 7 en 8 kwam er een fluitje uit de 3D-printer. In de komende maanden gaan ze onder begeleiding van een ouder zelf een 3D-printer in elkaar zetten.

Als die klaar is, leren ze om op de computer een eigen 3D-ontwerp te maken, zodat de printer ook functioneel ingezet kan worden. Behalve moderne computervaardigheden leren ze met het project 3Dkanjers ook samenwerken, geduld hebben, leren van je fouten, creatief oplossingsgericht denken en zelfs Engels.

De Bieshaar is een ondernemende school, waar het motto “Samen Ondernemen” hoog in het vaandel staat. Wim Abbing, directeur van De Bieshaar: “Het is belangrijk de kinderen goed voor te bereiden op hun toekomst; een toekomst die door het toenemende gebruik van technologie er anders uitziet dan wat wij nu kennen. Het aanleren van 21-eeuwse vaardigheden is daarom een van de speerpunten van De Bieshaar en van Meerkring, de scholengroep van openbaar basisonderwijs waar De Bieshaar onder valt. In 2015 deed De Bieshaar al mee aan een iPad-project.”

Jenaplanschool

Dat de leerlingen geïnteresseerd zijn in het project blijkt wel uit de vragen die ze stelden: “kan een 3D-printer ook een 3D-printer printen?” en “hoe print je iets uit wat groter is dan de printer zelf?”. Doodstil was het, toen Remco vertelde dat mensen zonder hand met een handprothese uit een 3D-printer (materiaalkosten: € 7,50) voor het eerst iets konden vastgrijpen. Directeur Wim Abbing: “De Bieshaar is een Jenaplanschool. Een van de uitgangspunten van Jenaplan is het leren vanuit verwondering, dat je vragen gaat stellen, dat dat het leerproces op gang brengt. 3D-printen spreekt tot de verbeelding en sluit aan bij hun belevingswereld.”

3D-printer bouwen

Twaalf kinderen zijn uitgekozen om de 3D-printer te bouwen. Andere kinderen leren 3D-tekenen en 3D-ontwerpen of gaan er reportages over maken voor Facebook en het Tumblerblog van De Bieshaar. Zo kunnen alle kinderen hun eigen talenten inzetten en leren ze dat ze elkaar nodig hebben om tot het eindresultaat te komen.

Remco Liefting van 3DKanjers gaat de leerkrachten en een ouder begeleiden, zodat zij samen met de kinderen de printer kunnen bouwen en leren toepassen in de lespraktijk. Al 350 scholen in den lande gingen De Bieshaar voor en overal lukte het om de 3D-printer aan de praat te krijgen. 3Dkanjers van De Bieshaar wordt gesponsord door de Rabobank.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.