Man maakt hoefijzers met 3D-printer

Man maakt hoefijzers met 3D-printer

Man maakt hoefijzers met 3D-printer
Het 3D-printen heeft sinds kort ook de paardenwereld bereikt. In Australië worden er nu hoefijzers geprint. Het experiment begon al in 2013 toen John Barnes van Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization in Vicotra, een titanium ijzer maakte voor een renpaard.

Hij gebruikte hierbij een handscanner om de hoef van het paard op te meten. “De handscanner is ver ontwikkeld, het pakt precies op wat je nodig hebt. Later kun je dit nog iets bijwerken”, vertelt John. “De scanners ontwikkelen zich snel en worden steeds makkelijker in gebruik, zeker voor 3D printen.”

De Australische trainer John Moloney bood één van zijn renpaarden aan, om de geprinte hoefijzers op uit te proberen. Ondanks dat de titanium ijzers erg licht bleken te zijn, bleken ze niet praktisch in gebruik.

Profijt

De geprinte hoefijzers waren blijkbaar nog niet goed genoeg voor de renbaan, maar worden inmiddels wel medisch ingezet. De experiment partner van John Barnes, Dr. Luke Wells-Smith, heeft al verschillende keren succes gehad met het bestrijden van hoefbevangenheid. De eerste patiënt die profijt had van de geprinte ijzers was pony Holly. Met behulp van de 3D scanner werden er een soort steunzolen voor haar ontwikkeld. Sinds het succes met Holly wordt de techniek op verschillende manieren, bij verschillende ziektebeelden ingezet.

bron: Wide Open Pets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.