Medicijnen op maat met 3D-printer

Medicijnen op maat met 3D-printer

Medicijnen op maat met 3D-printer
Het 3D-printen van medicijnen in bijzondere pilvormen heeft invloed op de opnamesnelheid in het bloed. De techniek brengt de productie van gepersonaliseerde medicijnen dichterbij.

Dat stellen onderzoekers aan de Engelse universiteit University College London. De onderzoekers gebruikten een reguliere 3D-printer om paracetamol in verschillende geometrische vormen te printen. Uit het onderzoek blijkt dat de vorm grote invloed heeft op de opnamesnelheid van de paracetamol in het bloed.

In plaats van de reguliere tabletvorm, printten ze het medicijn in een kubus, piramide, cilinder, bol en torus. Volgens de onderzoekers is niet de oppervlakte zelf, maar de combinatie van oppervlakte en volume van invloed op de medicijnopname. Productie op aanvraag.

Productie op aanvraag
Met de 3D-printtechniek zijn pilvormen af te stemmen op de specifieke behoefte van een patiënt. Naast de opnamesnelheid, is zo ook de dosering aanpasbaar. Dat is de toekomst, stellen de onderzoekers in hun rapport: “Het ontwerpen en produceren van medicijnen zal zich steeds minder richten op de massaproductie van pillen met een standaard dosering en steeds meer toewerken naar gepersonaliseerde productie op aanvraag.”

Waar de onderzoekers focussen op de productie van medicijnen, richt de Amerikaanse start-up Revolution Medines zich op de ontwikkeling ervan. De start-up maakt gebruik van een 3D-pritner voor moleculen die het combineren en testen van chemische verbindingen versnelt.

(Bron:www.duurzaambedrijfsleven.nl)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] van 3D printers. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar het maken van organen en medicijnen. http://www.3dprintingclub.nl/medicijnen-op-maat-met-3d-printer/ Dit is een goede zaak, maar ook criminele organisaties kunnen in de toekomst gebruik maken van dit […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.