megasteden zijn niet klaar voor razendsnelle opkomst nieuwe technologieen als 3d-printe

Megasteden zijn niet klaar voor razendsnelle opkomst nieuwe technologieen als 3d-printen

megasteden zijn niet klaar voor razendsnelle opkomst nieuwe technologieen als 3d-printe
De razendsnelle technologische veranderingen in zowel de productie-, distributie- als de dienstensectoren dreigen de grootste steden ter wereld uit balans te brengen. Dat schrijven Christopher H. Lim en Vincent Mack, technologiedeskundigen aan de Nanyang Technological University in Singapore.

Ze waarschuwen voor een nieuwe financiële crisis als de steden niet snel beginnen te plannen voor een “toekomst van ontwrichting”. Een klassiek voorbeeld van zo’n ontwrichtende nieuwe technologie is 3D-printen, wat het voor individuen mogelijk maakt om alles te “printen”, van ijsjes tot machine-onderdelen.

Wereldwijde productieproces

Naarmate die techniek opgang maakt, zal hij veel links in het wereldwijde productieproces elimineren. Het is niet ondenkbaar dat de toeleveringsketen uiteindelijk gereduceerd wordt tot een designer aan de ene kant en een producent aan de andere. De kosten van het product kunnen daardoor aanzienlijk dalen.

Dat is goed nieuws voor de winstmarge van transnationale bedrijven en voor de consument, maar niet voor de productiecentra in steden, waar een groot aandeel van de transport- en opslaginfrastructuur overbodig kan worden. Banen in de productie, logistiek en opslag, die nu vaak onder druk staan, zullen wereldwijd bedreigd worden.

Kortom: 3D-printen luidt het einde in van de schaaleconomie zoals die is ontstaan uit de industrialisering. Veel megasteden, met name in Aziatische productiecentra zoals Dongguan en Tianjin in China, mogen dan een grootschalige ontwrichting verwachten voor hun economie en werknemers. Lees het volledige artikel op De Morgen.be

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.