Menselijk hoornvlies uit de 3D-printer

Menselijk hoornvlies uit de 3D-printer

Menselijk hoornvlies uit de 3D-printer

Een 3D-geprint hoornvlies. Foto: Newcastle University.


Het kan een einde maken aan het grote tekort aan hoornvliezen dat er momenteel is. Onderzoekers van Newcastle University hebben de primeur. Zij zijn erin geslaagd om een hoornvlies te printen. En dat printen zelf duurt slechts tien minuten.

Potentie

“Onze 3D-geprinte hoornvliezen zullen nu verder getest worden en het zal nog enkele jaren duren voor we in de positie zijn dat we ze kunnen transplanteren,” stelt onderzoeker Che Connon. “Maar wat wij hebben aangetoond, is dat het mogelijk is om hoornvliezen te printen (…) en dat deze benadering de potentie heeft om het wereldwijde tekort aan hoornvliezen op te lossen.”

Bio-inkt

Om te kunnen printen, heb je natuurlijk ‘inkt’ nodig. De onderzoekers maakten deze van stamcellen afkomstig uit een gedoneerd hoornvlies. Die stamcellen werden vervolgens gemengd met alginaat en collageen. Zo ontstond een oplossing die geprint kon worden, een soort bio-inkt. Die bio-inkt werd vervolgens in concentrische cirkels geprint, zodat de vorm van een menselijk hoornvlies ontstond. Lees het hele artikel op de website van Scientias

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.