MIT: 3D-printen van voorwerpen die later van vorm veranderen

MIT: 3D-printen van voorwerpen die later van vorm veranderen

MIT: 3D-printen van voorwerpen die later van vorm veranderen
Wetenschappers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuwe bijzondere 3D-printtechniek ontwikkeld waarmee je objecten kan printen die later van vorm en kleur veranderen. Ook kunnen de objecten groeien of krimpen.

Nieuwe 3d-printtechniek

De nieuwe 3D-printtechniek heet living polymerization. Je kunt de groei van materialen laten stop zetten om het op een later moment weer op te startten. Het voordeel hiervan is dat je veel complexere objecten kunt 3D-printen zeggen de wetenschappers van de MIT. “Het idee is dat je een materiaal kunt afdrukken en dat vervolgens met licht kunt veranderen in iets anders of het verder kunt laten groeien”, vertelt Jeremiah Johnson, Associate Professor in chemie bij MIT.

Al in 2013 ontdekten de onderzoekers dat het mogelijk was onder invloed van UV-licht de polymeren op bepaalde plaatsen te breken, waardoor uiterst reactieve ‘vrije radicalen’ ontstaan. Met de nieuwe techniek worden polymeren, de basis van het kunststof, gebruikt die zogenaamde chemische groepen bevatten.

Als je er met licht op schijnt dan rekt polyemeer zich uit en veranderd dus van vorm. Verwarm je het object, dan gaat het object zich uitzetten. Koel je het materiaal dan zal het object gaan krimpen. Het is zelfs mogelijk om objecten aan elkaar vast te maken met UV-licht. Waar de techniek precies voor gebruikt gaat worden, is nog niet bekend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.