MIT 3D-printer print glas

MIT 3D-printer print glas

MIT 3D-printer print glas
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben samen met Mediated Matter een doorbraak geboekt op het gebied van 3D-printen. De onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om met glas te printen dat op dezelfde manier gaat als het printen met plastic.

Het proces dat de onderzoekers hebben ontwikkeld gaat als volgt: Er wordt gebruik gemaakt van twee soorten printkamers. Een werkt als een soort ‘cartridge’ die met temperaturen boven de duizend graden Celsius werkt, en een andere kamer die de structuren samensmelt.

Het vloeibare glas wordt vervolgens via een hitte bestendige printkop geprint, zoals dat ook gebeurt bij het 3D-printen met plastic. Het glas wordt op een printplaat gelegd waar het langzaam afkoelt en verhardt. Als ze de glastoevoer en het printen willen laten stoppen, hoeven ze alleen maar de temperatuur van de nozzle te verlagen door perslucht te gebruiken.

De behuizing van de 3D-printer bestaat uit buizen van aluminium en staal. Er zijn drie onafhankelijke stepper motors gebruikt en een gantry systeem en drivers die worden aangestuurd via Arduino. De eerste 3D-prints die zijn gemaakt van glas hebben allemaal een afmeting van 4,5mm hoogte en een breedte van ongeveer 7,95mm.

De onderzoekers van de MIT zijn overigens niet de eerste die bezig zijn met het 3D-printen van glas. Een bedrijf uit Israel, Micron3DP genaamd, hebben een proces ontwikkeld waarmee ook geprint kan worden met glas. Hun proces is, in tegenstelling tot die van de MIT, nog in ontwikkeling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.