Na 3D-printen komt nu 4D-printen

Na 3D-printen komt nu 4D-printen

Na 3D-printen komt nu 4D-printen
Hoewel de meeste mensen nog moeten wennen aan het gebruik van 3D-printen, kijkt de wetenschap al naar de nieuwe evolutie: het 4D-printen. Wetenschappers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) waren de eersten in de wereld die gebruik maakten van de 4D-print technologie. Dit deden de mensen van de universiteit overigens al in 2013.

Andere universiteiten zijn op dit moment ook al volop bezig met het gebruik maken van de 4D-print technologie. Onderzoekers van de Universiteit van Wollongong in Australië nemen op dit moment het voortouw in de nieuwe revolutie.

Bij 3D-printen wordt tijdens het printen het object laagje voor laagje geprint. Bij 4D-printen daarin tegen, wordt gebruik gemaakt van materialen die over tijd van vorm kunnen veranderen. Het team van Australiërs maakt gebruik van zogenoemde hydrogels. Deze hydrogels veranderen van eigenschappen wanneer deze blootgesteld aan bijvoorbeeld temperatuur en vocht.

De 4D-print technologie staat nog in de kinderschoenen maar de nieuwe technologie biedt al vele mogelijkheden voor in de toekomst.Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan geprinte pijpleidingen met het materiaal, die autonoom kunnen krimpen en uitzetten, afhankelijk van hoeveel water er door stroomt.

Foto: University of Wollongong

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.