NASA gaat in de ruimte 3D printen

NASA gaat in de ruimte 3D printen

NASA gaat in de ruimte 3D printen
De bemanning van het internationale ruimtestation krijgt de beschikking over een 3D-printer. NASA stuurt zo’n apparaat mee met de volgende lancering van een bevoorradingsraket op 19 september aanstaande.

De printer in kwestie is een product van het bedrijf Made in Space. Voordat NASA toestemming gaf om de printer de ruimte in te sturen zijn eerst uitvoerige tests uitgevoerd. Daarbij werd een opstelling gemaakt in een vliegtuig dat zogeheten paraboolbanen vliegt om zwaartekrachtloosheid te simuleren. In die microzwaartekracht werd beproefd of een 3D printer het net zo goed doet als op aarde.

Tests geslaagd

Het bleek inderdaad dat er onder microzwaartekracht 3D modellen geprint konden worden. Wel wordt de printer onder voorbehoud de ruimte in geschoten. “Het is niet zo dat we opeens een magisch stuk gereedschap hebben dat meteen kan worden ingezetom van alles en nog wat te produceren”, aldus een woordvoerder van NASA.

Speciale firma

Made in Space is een jong bedrijf, dat is gevestigd op een hi-tech bedrijventerrein naast NASA’s Ames Research Center in Moffett Field, Californië. Eenmaal in de ruimte zal de printer voorwerpen gaan maken uit thermoplastische kunststof. Deze plasticsoort is verwerkbaar bij een temperatuur van 225 tot 250 graden Celsius. Na afkoeling is de stof weer keihard.

(bron: www.automatiseringgids.nl)

Foto: Made In Space

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.